top of page

Innovation Station

Gent - 19 november 2022

Geannuleerd!
Innovatiekamp_37.jpg

Dit event is voorlopig geannuleerd. Hou deze website in de gaten voor verdere updates of nieuwe data.

Over dit evenement

Deze Innovation Station wordt georganiseerd door BeMSA in samenwerking met Durf Ondernemen (het expertisecentrum voor ondernemerschap aan de UGent) en BlueHealth Innovation Center.  

BeMSA (The Belgian Medical Students’ Association) verenigt studenten uit de gezondheidszorg om hen kennis, vaardigheden en waarden mee te geven om competente en cultureelbewuste gezondheidsmedewerkers en gezondheidsleiders van de toekomst te worden. De organisatie wilt ook creativiteit en ondernemerschap bevorderen binnen de medische wereld.  

Daarom slaat het de handen in elkaar met DO! (Durf Ondernemen) en BlueHealth Innovation center om samen aan de slag te gaan en innovatieve oplossingen te zoeken voor challenges in de gezondheidszorg.  

Het doel is om de levenskwaliteit van patiënten te bevorderen en na te denken over de toekomst van de gezondheidszorg. 

  

Tijdens deze innovatiedag gaan we aan de slag met een aantal challenges waar gezondheidsmedewerkers tegenaan lopen in hun dagdagelijkse praktijk. Deze challenges zullen bij aanvang kort worden voorgesteld. Je wordt in groepjes onderverdeeld en gaat per team aan de slag met een challenge naar keuze. Gedurende de dag doorloop je een innovatieproces waarbij je een concrete oplossing bedenkt voor jouw gekozen challenge. Het gehele proces is erg laagdrempelig en wordt volledig ondersteund door ervaren coaches die jou de hele dag bijstaan. Op het einde van de dag breng je per team jullie idee/concept naar voor via een pitch aan de andere deelnemers en een vriendelijke jury. 

  

Samen met jou willen we op zoek gaan naar oplossingen voor dagdagelijkse uitdagingen van gezondheidsmedewerkers. De grote en de kleine dingen... En wie weet, vind jij wel het idee dat jouw leven en dat van vele patiënten zal veranderen. 

​ 

We willen het evenement heel laagdrempelig houden voor elke student die eens wil proeven van ondernemend denken. Studenten uit alle richtingen zijn welkom. Het evenement is volledig gratis en er wordt pizza voorzien tijdens de lunch.

Schrijf je nu in!
Over Event

De Challenges

Tijdens de Innovatiedag werken we rond 3 verschillende challenges: 

 

Challenge 1: UZ Gent  

Tom Van Acker (Kwaliteitscoördinator integrale kwaliteitszorg - Strategische beleidscel Team integrale kwaliteitszorg) 

Kirsten Colpaert  (Arts - Diensthoofd Data Science Institute - Intensivist) 

Hoe ga je oudere patiënten meer inzicht doen krijgen in de verschillende medicamenten die zij voorgeschreven krijgen?  

  

Tijdens een ziekenhuisopname wordt het medicatieschema van de patiënt tijdelijk of permanent aangepast, enerzijds omwille van de gewijzigde indicatie, anderzijds omwille van het specifieke compendium van het ziekenhuis. Na ontslag is het voor de patiënt én zelfs voor de huisarts (die het aan de patiënt moet uitleggen) niet duidelijk welke wijzigingen tijdelijk of permanent zijn en waarom bepaalde wijzigingen zijn doorgevoerd. Dikwijls moet de huisarts het nieuwe medicatieschema na opname opvragen bij de voorschrijver in het ziekenhuis om een adequaat en veiligheid thuismedicatieschema en bijhorende opvolging (spiegels) op te starten na het verlaten van het ziekenhuis. 

  

VRAAG 1: Hoe zorg je ervoor dat patiënt en huisarts overzicht houden op wijzigende medicatieschema bij overgang van thuismedicatie naar ziekenhuis en terug? 

VRAAG 2: Welke tools kunnen de patiënt als echte partner in zijn zorgtraject hierbij ondersteunen? 

 

Challenge 2: Wijkgezondheidscentrum De Kaai  

Hanne Vanderhaeghe – kinesiste 

 

Hoe wordt het voor patiënten duidelijk voor welke acute problemen ze bij welke zorgverlener terecht kunnen zonder eerst een afspraak te moeten maken bij de huisarts?   

 

Binnen het huidige gezondheidsmodel heeft de huisarts een grote overkoepelende rol waarbij alle doorverwijzingen naar andere zorgverleners via de arts verlopen. Bij WGC De Kaai wil men de patiënt directe toegang geven aan kinesisten, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers voor acute zaken. De patiënt hoeft dan niet meer eerst een afspraak te maken bij de huisarts, maar kan rechtstreeks bij de kinesist, verpleegkundige of maatschappelijk werker van het WGC terecht. Momenteel komen deze patiënten (vaak telefonisch) terecht bij het onthaal die hen dan doorstuurt naar de zorgverlener die dan eventueel opnieuw doorverwijst. Hoe kunnen we deze triage bij de patiënt zelf leggen?  

 

VRAAG 1: Hoe kunnen patiënten zelf inschatten wat een acuut probleem is? 

VRAAG 2: Hoe wordt het voor een patient duidelijk voor welke problemen hij bij welke zorgverlener terecht kan? 

 

Challenge 3: Hay Health 

Caydie Van Brabant en Niels Vermeire – founders 

 

Hoe kunnen we de drempel verlagen voor patiënten in thuiszorg om zichzelf te prikken? 

 

Hay Health is een startup met de missie om patiënten met nierfalen te helpen hun levenskwaliteit te maximaliseren door hen toegang te geven tot thuishemodialyse. Patiënten zijn vaak zeer gemotiveerd om de intensieve dialyse-behandeling van thuis uit te kunnen doen. Er zijn echter ook enkele obstakels voor de patiënt. Eén daarvan is dat ze zichzelf moeten aanprikken voor aanvang van de dialyse. Veel patiënten voelen zich hier niet comfortabel bij.  

Niet alleen voor dialyse, maar ook voor andere medische aandoeningen is het soms nodig dat een patiënt zelf thuis medische handelingen uitvoert. Voor veel patienten is dit een drempel in de thuiszorg. 

 

VRAAG: Is er een manier waarop we de drempel om zichzelf te prikken kunnen verlagen voor patiënten in thuiszorg? 

Schrijf je nu in!

De Jury

Deze professionele jury zal jullie prestatie beoordelen.

Zij zullen vooral kijken naar:

  • Innovatie

  • Haalbaarheid

  • Schaalbaarheid

  • Economische impact

  • Sociale impact

Jury

De Coaches

Gedurende de hele dag word je bijgestaan door een hele reeks coaches die je graag verder helpen met je idee of je team in de goede richting leidt. In verschillende domeinen zijn zij top experten. Ze zijn er om jullie uit te dagen.

Coaches

Met de steun van...

Praktische info

Hieronder nog even alle praktische zaken op een rij:

  • Adres: De Krook (zaal Blauwe Vogel), M. Makebaplein 1, 9000 Gent (plan). Parkeren doe je best in Parking Zuid (P3). Met de fiets kan je onder het plein parkeren in de overdekte fietsenstalling.

  • Datum: Zaterdag 19 november 2022

  • Uur: Onthaal vanaf 8u30 - start om 9u00 - Einde voorzien rond 19u - Receptie tot 20u

  • Registratie: Verplicht (voor 15 november) via deze link

  • Mee te brengen: Laptop komt zeker van pas, maar vooral veel goesting. De rest zorgen wij voor.

  • Nog vragen? Neem dan contact op.

Praktische info
Locatie
bottom of page